202012ное.
С яйце на ден държим алергията настрани?

С яйце на ден държим алергията настрани?

Тази година по празниците може и да не се налага на децата с алергии към яйца да се лишават от десерти и бисквити. Нови проучвания, представени на годишната научна среща на Американската колегия по алергии, астма и имунология (ACAAI) посочват, че 56% от алергичните деца могат да понесат изпечено кокошо яйце, а при 55% алергията изчезва напълно с възрастта.

„Повече от половината от децата с алергия към яйца могат да понасят кокоши яйца в продукти като кексове и хлябове, когато са изпечени на 350 градуса,” казва алергологът д-р Рушани Салцман, водещ автор на проучвания и член на ACAAI. „Въвеждането от алерголог на изпечени яйца към менюто може да обогати диетата на детето, да подобри качеството на живот и е вероятно да ускори развиването на поносимост към яйца.”

Средната толерирана доза е 2/5 изпечено кокошо яйце. Всички тествани продукти са били изпечени на 180 градуса за минимум 30 минути. В отделно проучване, също представено по време на срещата, д-р Ручи Гупта, водещ автор и педиатър, открива че от осемте най-разпространени хранителни алергии, тази към яйца най-често отшумява с възрастта.

„Поносимост към храни е наблюдавана при едно на всеки четири деца, а при 55 процента алергията към яйца отшумява до навършването на седем години,” казва д-р Гупта. „Най-често децата успяват да развият поносимост към яйца, след това поносимост към мляко. Малка част израстват алергиите към ракообразни храни и ядки.” По-малко вероятно е алергията да изчезне с възрастта ако децата са имали остра реакция към яйца в миналото, смятат изследователите. Симптомите на остра алергична реакция включват бързо подуване на кожата и тъканите, затруднено дишане и животозастрашаващ анафилактичен шок.

„Въпреки че тези проучвания демонстрират много положителни открития за децата с алергия към яйца, родителите трябва да са внимателни,” казва алергологът д-р Ричард Уебър, избран за председател на ACAAI. „Въвеждането на алерген в хранителния режим на детето може да доведе до тежки последици и трябва да бъде правено само под надзора на лекар-алерголог.”

The Science Daily


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *