22012ное.
Самоконтрол на апетита

Самоконтрол на апетита

Самоконтролът на апетита в детска възраст е предпоставка за по-нисък индекс на телесна маса при възрастните.

Възрастните знаят, че самоконтрола и намаляването на апетита са важни за здравословния избор на хранене, контрола върху количеството приемана храна и поддържането на здравословно тегло. Ако тези навици се изградят в ранна детска възраст, това действително може да повлияе на теглото по-късно в живота.

Според едно ново проучване, предвидено за публикуване в The Journal of Pediatrics, удълженото отлагане на удовлетворението от храната на 4-годишна възраст е свързано с по-нисък индекс на телесна маса (БМИ), 30 години по-късно.

Между 1968 г. и 1974 г., 653 деца на възраст 4 години са били включени в тест за самоконтрол на апетита, при който на децата се дава лакомство – бисквитка или дъвчащ бонбон като им се казва, че ще получат и второ лакомство, ако успеят да не изядат първото за неопределен период от време (най-дългото постигнато време накрая е било 15 минути).

В последващи проучвания е установено, че удълженото отлагане на удовлетворението от храната в предучилищна възраст е свързано с академична сила, социална компетентност, способност да се справят стрес и да планират, както и по-високи резултати на академични тестове при юношите.

Според проф. Tanya R, Schlam от Катедрата по медицина в Университета на Уисконсин и Центъра за обществено здраве за изследвания и интервенция при тютюнопушенето, „Намесата може да подобри самокнотрола при децата, като им намали риска от надномерно тегло и прояви и други благоприятни ефекти за обществото (общо здраве, финансова стабилност, и по-малка вероятност за извършване на престъпление).“

За да оцени допълнително ползите за възрастните от самоконтрола на апетита в детска възраст, проф. Таня Шлам и нейни колеги от Университета на Вашингтон, Колумбийския университет и Университета на Калифорния, Бъркли се свързали с участници от проучването (164 отговорили 57% жени), които сега са в средата на 30-те си години, за да се оцени текущият им индекс на телесна маса, спрямо това как те са се справили на теста за забавяне на удовлетворението като деца. Изследователите открили, че всяка минута в която детето е забавило удоволствето от храната е предпоставка за намаляне на индекса на на телесна маса с 0,2. Само 24% от анкетираните били с наднормено тегло и 9% със затлъстяване, което е по-малко от средното за възрастни през 2008 г. в САЩ – 34% с наднормено тегло и 34% със затлъстяване.

За щастие самоконтрола на апетита може да бъде променян и подобряван. Тъй като големите порции и изкусителните високо-калорични храни са лесно достъпни (често по-достъпни от здравословните харни), развитието на умение за възпиране и възможност за отлагане на повишения апетит, заедно с други стратегии и интервенции може да помогне за регулирането на калориите и постигане на здравословно тегло, както при децата, така и при възрастните.

The Journal of Pediatrics, August 16. 2012


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *