232013ян.
Колко мляко трябва да пият децата?

Колко мляко трябва да пият децата?

Кравето мляко е основният източник на витамин Д за децата, но млечните продукти могат да попречат на усвояването на желязо.

Педиатрите никога не са били сигурни точно колко мляко трябва да пият децата. Сега изследователите откриват, че за повечето деца две чаши на ден постигат идеалния баланс.

Канадски учени изследвали повече от 1 300 здрави малчугани между 2 и 5-годишна възраст, са събрали данни за режима на хранене и физическата им активност. Те са взели кръвни проби, за да измерят нивата на желязо и витамин Д.

Проучването публикувано в Журнала по педиатрия разкрива, че след уточняването на някои допълнителни фактори, две чаши мляко на ден са достатъчни, за да поддържат задоволително количество витамин Д в организма (над 30 нанограма на милилитър кръв), без това да се отразява на нивото на желязо. Използването на шише обаче, сезонът от годината, пигментацията на кожата и индексът на телесна маса имат значителен ефект върху оптималното количество мляко. Децата с по-тъмна кожа, например, се нуждаят от три до четири чаши мляко, за да получат нужното витамин Д през зимата. Тези, които използват само шише, не успяват да поддържат нужните запаси витамин Д и желязо.

Водещият автор д-р Джонатон Л. Магуайър, асистент-професор по педиатрия в Университета в Торонто казва, че на децата над 2-годишна възраст не трябва да се дава шише. „Лесно е да успокоим детето по този начин, но от гледна точка на тези две хранителни вещества, шишето не е от особено голяма полза”.

The New York Times


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *