72017юли
Какво да правите с дете, на което винаги му е скучно

Какво да правите с дете, на което винаги му е скучно

Да чуваш фразата „Скучно ми е“ е като да чуваш нокти, които се стържат по дъска – това кара родителите да полудяват. Ако имате дете на възраст между шест и осем години (или по-големи), вероятността да го чувате редовно е по-голяма. Децата казват, че им е скучно като средство за ангажиране на родителите си.

Децата се отегчават от игрите, от разговорите, от телевизия, от всичко.

Това не е ваш проблем, родители. Първото нещо, което трябва да запомните, е, че тяхната скука е техен проблем, а не ваш. Родителите забравят това и мислят, че трябва да имат решение за всичко, така че те предлагат идеи (които са категорично отхвърлени).

Вашата работа е да се уверите, че те имат достатъчно възможности да правят неща, които могат да бъдат артистични или с възможност да се забавляват навън. Ако скуката на вашето дете крещи, „Искам да прекарам време с теб“, включете го в това, което правите, независимо дали става дума за вечеря или сгъване на пране.

Ако детето ви няма желание да ви помогне да разкъсате марулята или чифтовете чорапи и предпочитате да погледнете през прозореца, не се тревожете. Неактивността не е най-лошото. Някои наистина добри неща се случват, когато сме отегчени, защото тогава започваме да мечтаем. И когато започнем да мечтаем, започваме да си представяме света, който бихме искали, или ще измислим нови и вълнуващи идеи. Ставаме творчески, когато сме отегчени.

Ако имате дете, което е постоянно отегчено, тогава шансовете са да увеличите активността.

Понякога, когато децата наистина се отегчават, това е така, защото те търсят повече предизвикателства. Уверете се, че техните играчки са подходящи за възрастта и че те правят достатъчно упражнения. Изпратете ги навън, за да скачат на батут или да карате колело. Можете също така да ги запишете за дадена дейност/спорт, но се опитайте да постигнете баланс между времето за уроци или спорт и неструктурирана игра. Не забравяйте, че децата трябва да се научат как да бъдат находчиви.