252012авг.
Продължителното хранене от шише

Продължителното хранене от шише

Проучване предполага, че продължителното хранене от шише увеличава риска от затлъстяване

Синсинати, Охайо, 05 Май 2011 – Експертите са единодушни, че борбата със затлъстяването трябва да започне преди децата да тръгнат на училище. Но липсата на убедителни данни пречи на здравните специалисти да посъветват родителите какви действия биха имали най-голяма полза. Ново проучване, което скоро ще излезе в The Journal of Pediatrics предвижда, че ако храненето на детето с биберон е по-кратко, това може да бъде ефективен начин за предпазване от затлъстяване.

Д-р Робърт Уитакър и Рейчъл Гууз от Центъра за изследване и образование свързани със затлъстяването към Университета Темпъл и д-р Сара Андерсън от Катедрата по обществено здраве към Държавния университет в Охайо анализират резултатите от лонгитудинално кохортно проучване на новородени и деца в ранна детска възраст родени през 2001 г. Те анализират данни от 6750 деца, за да оценят връзката между храненето с биберон на 24 месечна възраст и риска от затлъстяване на 5,5 годишна възраст.

От изследваните деца, 22 % са използвали продължително биберон за хранене, което означава, че на 2 годишна възраст шишето е било техният основен съд за напитки и/или са били приспивани с бутилка, която съдържа течна храна. Почти 23% от дълго хранените с биберон са били със затлъстяване на 5,5 годишна възраст. „Децата, които все още са се хранили с шише на 24 месеца имат 30% по-голяма вероятност да бъдат с наднормено тегло на 5,5 г., дори когато се вземат в предвид други фактори като теглото на майката, теглото на детето при раждане и режима на хранене през първата година”, отбелязва д-р Уитакър.

Храненето от шише след ранна детска възраст може да доведе до затлъстяване, тъй като това поощрява приемането на повече калории. „24-месечно момиче със средни тегло и височина за възрастта, което се приспива с 230 гр. шише с мляко, ще получи около 12% от дневните си калории само от тази бутилка.”, обяснява Рейчъл Гууз. Тя отбелязва, че отбиването на децата от шишето докато достигнат 1 година е безопасно и намалява риска от затлъстяване. Авторите съветват педиатрите и други здравни специалисти, които работят с родители да потърсят приемливи решения за спиране използването на шише преди детето да достигне първия си рожден ден.

The Journal of Pediatrics


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *