302016сеп.
Съвети за възпитание

Съвети за възпитание

Отделяйте минимум 30 мин. на ден за всяко от децата си. Наречете това време с името на детето си – „Времето на Марк“ (това ще повдигне самочувствието му). Така ще знаят, че това време е отредено специално за тях. Дайте избор на детето си в решението какво да правите за деня или за личните му минути с вас – карайте колело, изгледайте филмче, рисувайте. То определено ще  оцени правото си на избор. Уверете се, че всички в къщи ще имат занимание и няма да ви „пречат“. Оставете телефона си далеч.

Смейте се повече и заедно. Не го гъделичкайте, а измислете нещо, с което искрено да го разсмеете.

Научете се да контролирате собствeните си емоции. Ако детето ви донесе слаби оценки, не желае да си изяде „здравословната“ вечеря или е сърдито за нещо, помислете разумно – не му се карайте, по-добрият вариант е първо да поговорите. Ако има някаква причина по-добре я обсъдете. Когато детето казва „мразя математика“ или „не ми се ходи на училище“ това означава, че му е трудно и има някакви проблеми. Говорете с него и му покажете позитивните страни.

Когато искате да кажете на детето си „оправи си стаята“, „напиши си домашните“, „лягай си“ и др. не крещете от другата стая, отидете при него и му го кажете. Детето ви винаги ще има по-важни ангажименти, но ако му го кажете с разбиране, то ще свърши това, за което сте го помолили.

Част от работата да си родител е да помагате на детето си да контролира емоциите си. Понякога децата плачат, а родителите веднага се притичват, за да ги успокояват. Това не винаги е най-правилният вариант. Поговорете с тях, обяснете им, че възрастните също плачат, защото ги боли или са тъжни. Задачата на родителят през целият му живот е да показва на детето, че може да му се има доверие. Трудно е, но това е вашата мисия.

Избягвайте словестните битки за власт. Никой не би желал да се чувства подвластен, особено децата. Ако сега не е гладно, това не е краят на света, ще огладнее по-късно, не го насилвайте. По-добре му покажете кои са истинските ценности в живота.

Не прекъсвайте децата, докато играят. Това е тяхната работа. Те обичат да играят, това е тяхната страст.

Научете детето си на самодисциплина.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *