182016окт.
Симптоми при бебета и малки деца

Симптоми при бебета и малки деца

След като сте прибрали в къщи, с новороденоето си дете, никой не ви дава „правилник“ за отглеждане, не ви е казал какви ще бъдат реакциите ако се разболее, за какво плаче или защо не спи.

Успокойте се и си поемете дъх!

Децата са особено уязвими през първите дни след раждането им. Имунната система е твърде слаба, особено преди да им бъдат поставени всички необходими ваксини. Бебетата и малките деца в повечето случаи имат нужда от лекар, за разлика от по-големите, които биха могли да се лекуват и в къщи.

Ако бебето ви има някой от тези симптоми, трябва незабавно да посетите лекар:

-Температура. Бебетата не трябва да имат висока температура през първите си 3 месеца. Ако това се случи незабавно посетете личният си лекар или спешна помощ. При новородените, температурата може да бъде симптом за бактериална инфекция.

-Жълтеница. Това се случва, защото черния дроб на новородените не винаги работи на пълни обороти, това означава, че не може да се обработи едно от веществата, наречено билирубин. В повечето случаи жълтеницата е лека и отминава бързо. Ако до няколко дни след изписването ви от болница, кожата и очите на бебето продължават да жълтеят, задължително потърсете лекар. Понякога се използват специални светлини, които подпомагат за премахването на билирубина от кръвта.

-Обрив. Голяма част от обривите се появяват бързо, но и изчезват бързо. Ако вашето бебе или малко дете има малки червени точки върху гърдите, гърба, ръцете и краката, които не избледняват, отидете на лекар.

-Повръщане или диария. Бебето може да се дехидратират в рамките на 12 часа ако е с диария. Не губете време – потърсете медицинска помощ. Ако пелените са сухи, възможно е детето да се е дехидратирало.

-Главоболие. Бебето не може да ви каже, че го боли глава, но по-големите деца могат. С посочване или жестове, те могат да ви подскажат, че имат главоболие. Това може да бъде признах за инфекция на синусите. Потърсете лекарска помощ.

-Постоянен плач. Неуспокоимият плач е симптом, който заслужава внимание. Ако дълго време не можете да успокоите детето си, отново потърсете лекарска помощ. Лекарят би ви успокоил или насочил към специалист.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *