152016юли
Покажете природата на децата си

Покажете природата на децата си

Да научите децата си да ценят и обичат природата може да е лесно и приятно. Покажете им, че е по-забавно да са сред природата, отколкото пред екрана. Играйте в двора, в парка, в планината. Не им се карайте ако се изцапат или стъпят в някоя локва. Поущрявайте ги да се организират с приятели и да прекарват свободното си време навън. Разказвайте им за растенията, за насекомите, за животние в природата и около тях. Предизвикайте ги да бъдат по наблюдателни и любопитни.

Екипирайте се подходящо и прекарайте един ден в планината/парка. Разкажете им за горската природа. Снимайте се, събирайте изсъхнали разноцветни листа, оставете ги да тичат. Карайте колело.

Засадете ръстение. Без значение каква е възрастта, всяко дете може да участва в процеса. По-малките деца могат да копаят дупките.

Насърчете детето си да се катери по дърво. Това е чудесен начин да се даде на децата доза приключение, а същевременно ще работят за усъвършенстването на силата и сръчността си. Все пак се уверете, че детето ви е в безопасност – нека не е твърде високо дърво. Ако все пак ви се струва твърде рисково – нека се катери по стена с осигуровка или във въжен парк.

Отидете на къмпинг. За да се потопите напълно в природата отидете на къмпинг с палатки (ако не сте напълно готови да спите в гората, опитайте първо в задния двор). Важно е да бъдете добре подготвени – палатка, спални чували, фенерче, вода, храна, топли дрехи и обувки. Подгответе децата си за престоя им в дивата природа. Запалете огън и се нахранете около него. Никога не забравяйте безопасността, не само за децата си, но и за самите вас.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *