172012авг.
Напредък в лечението на хранителни алергии

Напредък в лечението на хранителни алергии

Лечението на хранителни алергии става все по-възможно, с помощта на мащабно проучване.

Осем на всеки 100 деца в САЩ страдат от хранителни алергии – този брой, е нараснал с 18 процента между 1997 г. и 2007 г. Някои от децата израстват тези реакции с времето, но при много, симптоми като щипане и сърбеж в устата до спазъм на дихателните пътища и потенциално фатално падане на кръвното налягане, остават опасност за цял живот. Единственият начин за предотвратяване на алергични реакции до сега бе да се избягват алергизиращите храни, което е трудно, тъй като в много продукти следите от ядки, пшеница и мляко остават скрити. Ново проучване обаче предоставя едни от най-добрите доказателства, че точно обратното – излагайки пациенти на все по-високи дози хранителни алергени – може да помогне на някои от тях да превъзмогнат чувствителността си. В най-голямото плацебо-контролирано изпитване от този тип, Уесли Бъркс, професор по педиатрия към Катедрата по медицина в Университета в Северна Каролина в Чапел Хил, и неговите колеги започват да дават на 40 деца с алергии към яйца доза яйчен белтък на прах, равняваща се на една десетохилядна от яйцето. Изследователите, които излагат откритията си през юли в „Ню Ингланд джърнъл ъв медисин” (New England Journal of Medicine), увеличават дозата и след 22 месечно лечение, последвано от пауза от два месеца, 28 процента от децата могат да изядат яйчен белтък на прах, който се равнява се на две яйца и половина. Година по-късно, 100% от децата започват да ядат яйца и не съобщават за никакви реакции. Този подход, наречен орална имунотерапия, следва същия принцип като инжекциите при въздушни алергени, но инжекциите може да не са толкова безопасни при хранителните алергии.

Изследователите вярват, че лечението, също тествано и при алергии към фъстъци и мляко, „учи” тялото да понася това, което първоначално е отхвърляло. Кръвните тестове при децата, които са дали положителен отговор по време на проучването, показват намалени нива на IgE антитяло, което провокира имунния отговор, и увеличени нива на IgG4 антитела, които блокират възпалителния процес. Тези, за които не е имало резултат от яйчения тест, вероятно се нуждаят от по-дълъг период на лечение или да са твърде чувствителни, за да се повлияят от лечението, смята Бъркс.

Синтетични антитела могат да помогнат при тези свръхчувствителни пациенти, като се свържат (и по този начин елиминират) свободни IgE в кръвта. Подобна терапия вече е одобрена за алергии, които се пренасят по въздуха и в момента е в процес на изпитване като орална имунотерапия. „Имаме надежда, че ще можем да осигурим лечение в рамките на следващите няколко години.”, споделя Бъркс.

Scientific AmericanTM By Marissa Fessenden


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *