152014юни
Мотивирайте детето си

Мотивирайте детето си

Да убедите децата си да правят нещата, които те не искат е проява на загриженост и отговорност от страна на родителите. Не се откавайте, това би могло да усложни нещата още повече.

Давайте награди, при изпълнена задача или положено усилие. До известна степен това би могло да помогне, но ще бъде само временно решение. Наградите мотивират, но кагато те спрат, спират и усилията. Възнаграждението може да продължи само ако заниманието е приятно на децата. Насърчавайте детето си да върши всекидневните си задължения с удоволствие, а не заради уговорка. Така успехът ви не само ще бъде дългосрочен, но и детето ви ще бъде по вдъхновено.

Разговряйте с детето си. Разговорите лице в лице са изключително полезни за връзката межу родител и дете. Децата са изключително любопитни и искат да знаят, защо нещо трябва да привлече вниманието им. Ако например детето ви е изморено след спорт, не го карайте веднага да си оправя стаята, а първо му предложете почивка. Въздържайте се изрази като „трябва“.

Съобразявайте се с техните възможности.  Научете ги да свирят на различен инструмент, според личсността им и ги поущрявайте след всяка изсвирена нота.

Ценете усилията на децата си. Ако то само се приготви за училище или не ви ангажира с домашните си ангажименти, оценете това старание. Покажете, че сте видяли тяхната инициатива.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *