12012сеп.
Лекарствата против колики

Лекарствата против колики

Не се ли предписват твърде често лекарства против колики на кърмачета?

Синсинати, Охайо, 20 октомври 2011 г.

Честото повръщане, раздразнителност и необясним плач при бебетата могат да бъдат много изтощителни за родителите. За тези симптоми педиатрите изписват лекарства за потискане на стомашните киселини в опита си да облекчат гастроезофагеалната рефлуксна болест (ГЕРБ) при децата; Но ГЕРБ рядко е причина за подобни оплаквания при нормално развиващи се бебета.

В своя предстояща публикация в The Journal of Pediatrics, Ерик Хасал, MBChB, FRCPC, FACG, предупреждава за често поставяната диагноза за ГЕРБ при кърмачета и лечението с медикаменти за потискане на стомашните киселини.

Д-р Хасал работи към Катедрата по педиатрия в Университета на Британска Колумбия, Ванкувър, Канада, гастроентеролог в Медицинска фондация Sutter Pacific в Сан Франциско, Калифорния и е съветник на федералната агенция по храни и лекарства (FDA). Агенцията е одобрила използването на лекарства за намаляване на киселините, като инхибитори на протонната помпа (ИПП) при деца на възраст над една година. Въпреки това употребата на тези препарати при бебета, по-малки от 12 месеца, е нараснало значително през последното десетилетие.

Д-р Хасал отбелязва, че при рефлукса на пеленачетата няма киселини, тъй като стомашното съдържимо се неутрализира от честите хранения. „Липсата на по-добра информация и насока от лекар, подхранвана от рекламите и погрешни данни в интернет, води стресираните родители при лекаря, който предписва лекарства за потискане на киселините при симптоми, които в повечето случаи не са ГЕРБ”, смята той.

Проучванията показват, че ИПП не са по-добри от плацебо за повечето бебета, при които се проявяват слюноотделяне, раздразнителност или необясним плач, именно защото вероятно се предписват често за симптоми, които не са ГЕРБ. Д-р Хасал подчертава, че връщането на храна е нормално при здравите новородени и преминава с времето. Раздразнителността и необяснимият плач, със или без връщане на храна, е естествен феномен на развитието, особено при деца от 2-5 месечна възраст. Някои кърмчета не могат да се успокояват сами в плача си, но това също се подобрява с израстването.

„Ние лекуваме нормалните състояния с медикаменти”, подчертава Хасал. При повечето бебета това е „живота”, не е болест и не налага лекарствено лечение, което може да доведе до значителни нежелани реакции”. Той обяснява, че стомашната киселина е най-ранната защита от инфекции и подпомага изхранването; когато педиатрите предписват лекарства за потискане на киселините на новородени без ГЕРБ, се откриват по-големи опасности пред за инфекции като пневмония и гастроентерит. Използването на ИПП при кърмачета може да доведе до промени в абсорбцията на жизненоважни витамини и минерали като калций, магнезий и витамин B12.

Д-р Хасал насърчава колегите си педиатри да изследват и нефармакологични подходи при първаночалното лечение, като промени в диетата на майката-кърмачка или храни с хипоалергенна формула за бебета, които се хранят от бутилка. Ако тези методи не дадат резултат или детето е с тежки симптоми, които предполагат опасност от ГЕРБ, педиатърът препоръчва започване на лечение с потискащи киселините лекарства за кратък период от 2 седмици. Въпреки това, той отбелязва: „В повечето случаи проблемът, който трябва да се лекува не е връщането на храна обратно. Истинската опасност е необяснимият плач, който плаши и притеснява родителите,” и допълва „Важно е педиатрите да разберат от къде идва родитеската загриженост, да обяснят какъв е спектърът на нормално поведение при пеленачетата, да обсъдят възможните мерки, да започнат прилагането им и да бъдат на разположение за проследяване.”

The Journal of Pediatrics


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *