162016юни
Интервю с д-р Веселин Милков

Интервю с д-р Веселин Милков

Д-р Веселин Милков е роден 1952 година в Ловеч.
Завършва медицина през 1976 г. във Висшия медицински институт в София и специализира вътрешни болести и нефрология.
Работил е в Южна Африка като консултант нефролог и завежда център по хемодиализа в болницата в Барагуанат (най-голямата болница в Южното полукълбо според Книгата на Гинес). Работил е още като семеен лекар в Дъблин, Ирландия.
Специализира китайска медицина и през 1999 г. получава степен д-р по китайска медицина.

От декември 2015г. започва да консултира в МКЦ Моят лекар “Студентски град” – ул. Акад. Стефан Младенов 8, Студентска поликлиника, кабинет 14, 15 и 16.

Иво АНГЕЛОВ

– Д-р Милков, в края на седмицата ни очаква температурен шок. Тогава ще е 40 градуса, докато през последните дни термометърът сочеше стойности наполовина. Как тези големи температурни амплитуди се отразяват на организма на хората?
– Резките температури налагат организмът на човека да се адаптира много бързо, което невинаги е възможно. Обикновено когато температурите са около 20 градуса, хората ги понасят добре. Но повишаването на температурата без адаптация е нещо, което е неприятно за всеки един от нас. Най-тежко е положението при децата и възрастните. Проблемно е положението и при хората, които имат сърдечни заболявания. По-високите температурите налагат хората да внимават да не стоят на слънце дълго време, изложени без сянка, шапка или чадър. Хората със сърдечни проблеми трябва редовно да си вземат лекарствата и да не ги забравят. А тези със хронични заболявания да си контролират състоянието – диабетиците да си приемат инсулина например. Да, адаптацията е трудна, но с няколко елементарни неща можем да улесним положението си. Не трябва също така да се предприемат много активни физически усилия – тичане например. Със селскостопанската работа също трябва много да се внимава, защото е доста рискова.
– Трябва ли да обърнем специално внимание на децата?
– Децата не бива да бъдат излагани на висока температура. Особено бебетата трябва да бъдат държани на сянка, защото тяхната терморегулация е много слаба и чувствителна. Така че малките деца на висока температура и обезводняване реагират много зле. Също така много трябва да се внимава малки деца да не се оставят сами в затворени коли. Примерно някой отива да пазарува и решава да си остави детето на 2-3 годинки в автомобила за 5 минути. За това време колата може да се нагрее толкова много, че вътре температурата да достигне 70-80 градуса. Когато живеех в Южна Африка, имаше два случая на деца, които починаха в коли, защото майките им ги оставяха за 5 минути, за да отскочат до магазина. При такива високи градуси настъпва сърдечна смърт.
– Какво ще посъветвате хората за прием на течности?
– Трябва задължително да се приемат течности. Не говоря за алкохол, защото градусовите напитки увеличават диурезата (количеството на отделената урина за едно денонощие) и това води до обезводняване. Което може да бъде много опасно, особено при високи температури. Искам да подчертая, че течностите, които приемаме, трябва да са нормални – не газирана вода, не водно-солеви разтвори. В никакъв случай не трябва да се пият енергийни напитки, защото те са с много кофеин в тях, а той ускорява сърдечната дейност. Освен това повишава кръвното налягане, което и без това може да е повишено заради високите температури и слънцето.
– А какви трябва да са съображенията по отношение на храната?
– Всички диетолози съветват да не се приема много мазна храна и пържено. Мазните храни са подходящи за зимата. Лятно време храната е добре да бъде по-лека и плодово-зеленчукова. Не говоря за вегетарианство, но по-леката храна определено е по-здравословна. Тежката и мазна храна с много подправки натоварва храносмилателната система. Води до по-голям прилив на кръв към стомашно-чревния тракт, за да смели тежката храна. Това пък води до проблеми с кръвоснабдяването на други важни органи – сърце, мозък и др. Динята и черешите са доста по-добро решение от обилното ядене. Особено преди ходенето на плаж например.
– През последните дни наблюдаваме и обратния процес – от много топло време изведнъж застудява. Колко опасно за здравето ни е подобно поведение на времето?
– При рязкото застудяване организмът отново страда и трябва да се вземат мерки – да не бъдем с леки дрехи, а да се облечем по-сериозно. Ако предишния ден температурата е била 30-35 градуса, а след това падне до 15 градуса, започват проблеми на периферните съдове и най-вече на сърдечната система. Особено хора, които са по-възрастни или преди това са прекарали инсулт или инфаркт. Такива хора могат да преживеят подобна рязка смяна на температурата доста трагично.
– Резките промени във времето – рязко затопляне и рязко застудяване, оказват ли негативно влияние върху имунната система на човек?
– Не мога да кажа директно, че имунната система страда. Факт е наистина, че когато времето рязко се затопли, особено зимно и пролетно време, повече вируси се активират. По-скоро честотата на вирусните инфекции се увеличава заради слабата имунна защита. Вирусите виреят по-добре при по-високи температури. При много студено време хората по-рядко боледуват, защото вирусите не обичат студа.
– В момента има ли такива вируси, които са се активизирали?
– В клиниката, където работя, не съм забелязал повишаване на честотата на вирусните инфекции.
– Имайки дългогодишен опит като лекар и експерт, какви са ви наблюденията за отношението на българина към собственото му здраве? Ходи ли редовно на профилактични прегледи, или отива при лекаря, когато вече е болен?
– Впечатленията ми са, че българите не обичат много да ходят на лекар. Нашенецът се държи малко неглиже и пренебрегва лекарските съвети. Отива на доктор, когато вече ножът опре до кокала. По местата в света, където съм работил, хората са много активни и сами си търсят лекаря. Периодично ходят на контролни прегледи и кръвни изследвания. Нашите хора са малко по-неглиже. Има го и този момент, че личните лекари в България трябва да бъдат малко по-активни. Тези неща зависят много и от тях.
– 25 години сте живели и работили в чужбина. Къде практикувахте?
– 18 години работих в Южна Африка, бях 2 години в Ирландия, 3 години бях към една международна компания в Азербайджан и Казахстан. И от миналата година вече съм в България, като мога да споделя огромния си опит с моите колеги.Източник: http://www.bgdnes.bg/


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *