102016мар.
Изследване на зрението

Изследване на зрението

Пълният офталмологичен преглед включва серия от тестове, които имат за цел да установят състоянието на зрението.

Периодичното изследване на очите и зрението е важна част от профилактиката на очите, тъй като голяма част от симптомите при очните заболявания остават дълго време скрити.
Периодичното изследване на очите и зрението включва следните изследвания:
-определяне на зрителна острота,
-способността на пречупване на светлината,
-подвижност на околоочните мускули,
-определяне на зрителни полета,
-измерване на вътреочно налягане,
-офталмоскопия през разширена зеница.

Насоченото търсене на симптоми от страна на очите е важна част от прегледа, снимане на подробна анамнеза е първата стъпка от изследване на очите и зрението.

Движението на очите винаги трябва да се изследва, особено при оплакване от страна на пациентите в двойно виждане или подозрение за неврологично заболяване.

Специализирани изследвания на зрението и очите са:
– изследване на цветоусещането,
– лазерно сканиране,
– електроретинография,
– ултразвукова биомикроскопия.

Най-честите здравни проблеми в детска възраст са според възрастта на детето. До 1 год. най-честите оплаквания са свързани със запушени слъзни канали, конюнктивити, вродени кривогледства и др. аномалии. Между 1 и 3 год. възраст се срещат на-много конюнктивити, алергии, кривогледства, мързеливо око, рефракционни аномалии. Същите състояния са най-чести и в по-късна възраст – до 7 г. Тогава при децата има и повишено зрително натоварване, тъй като това е периодът, в който започват да ходят на училище. Налага се по-често посещаване на офталмолог, за да се определи необходимостта от носене на очила. До 18 год. възраст обикновено започват да се развиват късогледства, които заедно с различни видове травми са най-често срещаните състояния, свързани с очите.

Обикновено младите майки поставят най-много въпроси и имат най-голяма нужда от информация за възможните зрителни проблеми на новородените. Трябва да се знае, че истинската зрителна острота може да бъде определена едва на 3 годишна възраст. През първите месеци зрителна острота липсва и бебетата не могат да фиксират предмети, особено на далечни разстояния. Между 3 и 6 месеца те започват да се заглеждат в различни движещи се, цветни и по-едри обекти. Едва на 3 год. възраст остротата на зрението е напълно развита. Диагнози като кривогледство могат да бъдат определени категорично на възраст между 6 м. и 1 г., ако не става въпрос за пареза или травма на очедвигателните мускули, които се диагностицират и по-рано. Проблеми с остротата на зрението обикновено се констатират на 3 годинки, но могат да се открият и по-рано по косвени белези.
За децата е препоръчително да се правят профилактични прегледи най-малко при навършване на 1, 3 и 7 годишна възраст, за да бъдат определени навреме евентуалните зрителни проблеми.

Особено внимание трябва да се обръща на децата, чиито родители имат зрителни проблеми. При наследствена обремененост и придружаващи заболявания, са необходими по-чести прегледи и повишено внимание.

Съвети към родителите как децата да имат по-здрави очи:
1. Измивайте по-често очите на децата си.
2. Ограничавайте времето, прекарано пред компютъра и телевизора, които уморяват очите.
3. Използвайте качествени слънчеви очила за вашите деца.
4. При най-често срещаното заболяване на очите – конюнктивитът, е много важна хигиена – какво на детето, така и вашата. Избягвайте близки контакти и използване на общи хавлии, кърпи и спално бельо.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *