22012дек.
Зрението на децата в училище

Зрението на децата в училище

Едно дете се нуждае от много способности, за да успее в училище. Доброто зрение е ключов елемент. Изчислено е, че около 80% от ученето минава през очите. Четене, писане, използване на компютър са всекидневните задачи на един ученик. Очите на детето са постоянно в употреба – в класната стая и в играта. Когато зрението не функционира правилно, образованието, спорта и всекидневните занимания могат да се окожат трудност.

Като деца напредват в училище, те са изправени пред нарастващите изисквания на своите визуални способности. Годините в училище са много важен момент в живота на всяко дете. Всички родители искат да видят своите деца как се справят добре в училище и повечето родители правят всичко възможно, за да им се осигурят най-добрите образователни възможности. Но твърде често едно важно средство за обучение може да се пренебрегва – зрението на детето. С израстване и преминаване в следващ клас, шррифтът в учебниците става по-малък, а количеството време, прекарано в четене и писане значително се увеличава.

Когато някои визуални умения не са се развили, или са слабо развити, ученето е трудно и стресиращо, и децата обикновено ще:
-избягват четене/писане, колкото е възможно;
-ще вършат задълженията си, но с понижено внимание и с по-малка отговорност.

Някои деца със затруднения в ученето проявяват специфично поведение на хиперактивност и разсеяност. Тези деца често са означени като притежаващи „дефицит на вниманието и хиперактивност“ (ADHD). Въпреки това, неоткрити и нелекувани проблеми със зрението могат да предизвикат някои от същите тези признаци и симптоми обикновено се приписва на ADHD. Поради тези прилики, някои деца могат да бъдат неправилно обозначени като има ADHD, когато в действителност те имат неоткрит проблем при зрението.

Тъй като зрението може да се променя често по време на учебни години, редовното диагностициране и лечение на зрението е важно. Проблемът е късогледство или късогледство. Въпреки това, някои деца имат други форми на пречупване като далекогледство и астигматизъм.

Очила или контактни лещи могат да осигурят необходимата корекция за много проблеми със зрението. Въпреки това, може да е необходима програма за зрителна терапия, за да се развие или да се усъвършенстват уменията на зрението.

Има много визуални умения освен това да се виждат ясно. Зрението е повече от способността да се вижда ясно. Необходимо е също така възможността да разберат и да отговорят на това, което са видяли. Основни визуални умения включват способността да се фокусират очите, използвайте двете очи заедно. Други визуални възприятие умения включват:
-Зрителна острота – способността да се вижда ясно в далечината (учебната дъска), на междинни разстояния (за компютъра), и отблизо (четене на книга).
-Фокусиране – възможността бързо и точно да се поддържа ясна визия, когато разстоянието от обектите се променят, като например, когато търси от учебната дъска на тетрадка върху бюрото и обратно.
-Следене на очите – способността да се запази зрението на мишена, когато търсите от един обект към друг, движейки очите заедно.

Ако някоя от тези визуални умения липсват или не функционират правилно, детето ще трябва да работи по-усилено. Това може да доведе до главоболие, умора и други проблеми, напрежение в очите. Родителите и учителите трябва да бъдат нащрек за симптомите.

Признаци, че детето има проблеми със зрението:
-често триене или мигане на очите;
-често главоболие;
-скриване на едното око;
-накланяне на главата на една страна;
-загуба на реда при четене;
-двойно виждане;

Защита на очите трябва да бъде основна грижа на всички родители. Всяко дете трябва да получи очен преглед поне веднъж на всеки две години. Ако съществуват специфични проблеми или рискови фактори и по-често, или ако е препоръчано от вашия очен лекар.

Източник: http://www.aoa.org/


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *