142016апр.
Влиянието на рекламата

Влиянието на рекламата

Проучване сочи, че рекламата и родителите влияят директно върху избора на храна на децата

Синсинати, Охайо, 06 Октомври 2011 – Пряката реклама на храна към децата притеснява много родители и здравни специалисти. Американската академия по педиатрия и Американската асоциация по психология също са загрижени за негативното влияние на рекламите върху здравословния хранителен избор на децата. Ново проучване, което скоро ще излезе в The Journal of Pediatrics изследва връзката между рекламите за бързо хранене, родителският контрол и предпочитанието към храна на децата.

Д-р Кристофър Фъргюсън и негови колеги от Международния Университет A&M в Тексас изучават 75 деца на възраст между 3 и 5 години. Всички малчугани трябва да изгледат няколко анимационни филмчета с реклами, които се показват между тях. Децата са разделени на две групи – половината гледат реклама на пържени картофки, а другата половина на резенчета ябълка със сироп. След края на филмчетата и рекламите, след като се посъветват с родителите си, децата трябва да си изберат купони за една от двете рекламирани храни. Половината родители насърчават децата си да направят здравословния избор, а другата половина остават неутрални.

71% от децата гледали рекламата на пържени картофки избират купони за тях, ако родителите са безучастни в избора. Бройката спада до 55%, ако в тази ситуация родителите насърчат децата да изберат полезната храна. ”Родителското влияние върху здравословното хранене донякъде успява да намали посланието на рекламата, макар този ефект да бе по-малък, отколкото очаквахме”, обяснява Д-р Фъргюсън. 46% от децата гледали рекламата на ябълки със сироп избират пържените картофки, ако родителите им остават неутрални. Процентът спада до 33%, когато майката и бащата ги окуражават да изберат здравословната храна.

„Децата определено се влияят от рекламата, която гледат. Въпреки това родителите не са безсилни”, категорично заявява д-р Фъргюсън. Той допълва, че макар ефектът на рекламирането да е значителен, родителите имат предимство, когато са последователни в своето дългосрочно послание за здравословно хранене. Вместо да се забраняват рекламите за децата, авторите съветват политиците, привържениците и производителите на храни да потърсят начини за промотиране на полезни за здравето продукти. В заключение д-р Фъргюсън твърди, „Влиянието на рекламите може да бъде, както срещу, така и в полза на доброто хранене.”


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *