92017май
Бебетата родени с коса

Бебетата родени с коса

Според възрастните жени, киселини по време на бременност е сигурен знак, че бебето ще се роди с коса.

Меката бебешка коса на новородените се получава от фетални космени фоликули през второто тримесечие и поддържа топлота в утробата. Много бебета губят косата си в утробата (около 32 до 36 седмици), където се влива в амниотичната течност. При повече от тях обаче, обикновено тази коса пада в първите няколко седмици и се заменя с коса, която е по-фина и по-трудна за поддържане.

Косата е основна грижа за новите родителите. Някои се тревожат за прекалено многото коса, докато други се притесняват, че косата е твърде малко. Само защото бебето е плешиво до 18 месеца или повече не означава, че няма да има красива коса след това.

Карън Уилямсън, фризьор в Торонто в салон за деца, е един от първите хора, които подстригват детските коси. „Виждам бебета на две-три месеца“, казва тя. Родителите често я питат за текстурата на косата на детето си и как може да се промени, често оплаквайки се от загубата на къдрици. „Само защото бебето има къдрава коса в първите си години не означава, че ще остане по този начин в зряла възраст“, обяснява тя. – Косата се променя през цялото време.